Forum Twórczość własna sztuka i trochę rozrywki  dla każdego coś fajnego Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Ciasta Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
dirty_dancing
Maniak



Dołączył: 14 Wrz 2005
Posty: 824 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: że znowu...

PostWysłany: Wto 19:01, 13 Gru 2005 Powrót do góry

To ja może dam coś na czasie Very Happy

PIERNIK

Składniki:
50 dag mąki
1 szklanka cukru
1opakowanie miodu lejącego (250 g)
1/2 (125 g) opakowania masła roślinnego
3 jaja
1 opakowanie kwaśnej śmietany(250 g)
przyprawa piernikowa
łyżeczka sody oczyszczonej

Do pojemnika z mieszakiem włożyć miód, cukier, tłuszcz, jaja i mieszać do uzyskania jednolitej masy, dodać przyprawę, śmietanę, sodę i mąkę; mieszać, na końcu dodać bakalie.Masę włożyć do wymarowanej formy, piec w nagrzanym piekarniku.


SERNIK

Składniki:
50 dag sera białego
20 dag cukru
4 jaja
jeden ziemniak gotowany
1/2 (125 g) opakowania
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
wanilia
bakalie

Do pojemnika z nożem metalowym wbić żółtka, dodać cukier i pokrojoną drobno wanilię oraz masło roślinne; mieszać do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać drobno pokruszony ser i ziemniak; mieszać uzyskania jednolitej puszystej masy, dodać mąkę i bakalie. Masę włożyć do miski i wymieszać z ubitą pianą z białek, piec w lekko nagrzanym piekarniku.


CIASTO DROŻDŻOWE


Składniki:
50 dag mąki pszennej
3-4 jaja (2 żółtka i 2 całe jaja)
szklanka cukru
½ laski wanilii lub podwójne opakowanie cukru waniliowego
¾ szklanki mleka
szczypta soli
3 dag drożdży
skorka pomarańczowa
12 dag tłuszczu

Przygotować rozczyn z drożdży i pozostawić w ciepłym mijescu do wyrośnięcia. Do pojemnika z mieszakiem wbić jaja, dodać cukier, drobno pokrojoną wanilię oraz tłuszcz, zmieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać mąkę, sól, rozczyn z drożdży i lekko ciepłe mleko; mieszać, aż do dokładnego wyrobienia ciasta. Ciasto przełożyć do miski i pozostawić do wyrośnięcia, następnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i po ponownym podrośnięciu wstawić ciasto do lekko nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


CIASTO Z OWOCAMI


4 jajka
szklanka cukru
cukier waniliowy

Ubić mikserem.
Dodać póltorej szklanki mąki tortowej z płaską łyżeczką
i ciut proszku do pieczenia.Dodać 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Dokładnie wymieszać mikserem, wlewać powoli rozpuszczony
tłuszcz (3/4 kostki).Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą, ułożyć owoce. Piec w temperaturze 180-200 stopni ok.35
minut i sprawdzić i piec okolo jeszcze 10-15 min.



Proponuję żeby w tym temacie dodawać przepisy na różne ciasta.
Zobacz profil autora
Alena
Anioł



Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 7253 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków/Edinburgh
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 0:16, 17 Gru 2005 Powrót do góry

Hmm...
Zrobiło się smacznie na forum Smile
Postaram się wykombinować przepis na moje ulubione ciasteczka, bo warto (ja nigdy nie mogę się oprzeć). Do świąt zdążę! Smile
Zobacz profil autora
Alena
Anioł



Dołączył: 07 Cze 2005
Posty: 7253 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków/Edinburgh
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:44, 21 Gru 2005 Powrót do góry

STRUCLA MAKOWA

Składniki (na 2 strucle):
10 dag drożdży
2 szklanki mleka
35 dag cukru
1 kg mąki
6 żółtek
Cukier waniliowy
20 dag masła
0,5 kg maku
Szklanka cukru
4 łyżki miodu
Łyżka masła
5 dag rodzynek
5 dag orzechów
5 dag smażonej skórki pomarańczy
2 białka

Przygotowanie:
Drożdże należy rozkruszyć i rozmieszać ze szklanką ciepłego mleka oraz łyżką cukru. Następnie przykryć i odstawić. Przesiać mąkę, dodać żółtka, cukier zwykły, a także cukier waniliowy, stopione i ostudzone masło, drożdże oraz resztę mleka. Wyrobić jednolite ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mak zalać wrzątkiem i gotować godzinę na małym ogniu. Osączyć, zmielić trzy razy. Utrzeć z cukrem, dodać miód, stopione masło, rodzynki, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na dwa prostokąty.Posmarować masą makową. Zwinąć strucle, ułożyć na blachach (lub jednej dużej blasze), pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec około 40-50 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzone makowce polukrować i ozdobić bakaliami.
Zobacz profil autora
Baletnica
Administrator



Dołączył: 30 Maj 2005
Posty: 1693 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 23:45, 22 Gru 2005 Powrót do góry

Uwielbiam zarówno piernik jak i strucle makową Wink
Razem z sernikiem satnowią jedne z moich ulubionych ciast (tytuł Ulubionego przysługuje ciastom o konkretnej porze roku - np. latem jest to ciasto z owocami, a przed świętami piernik, przed 1 listopada - strucla makowa Wink )
Zobacz profil autora
Nadzieja
Podwójny AS



Dołączył: 30 Maj 2005
Posty: 1703 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: far, far away...

PostWysłany: Pią 14:35, 22 Gru 2006 Powrót do góry

Zaczęłam czytać przepisy. I doszłam do wniosku, że nie mogę sie doczekać, aż mama wreszcie piernik zrobi Smile
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001/3 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)